T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ADIYAMAN / ÇELİKHAN - Yunus Emre İmam Hatip Ortaokulu

VERİMLİ DERS ÇALIŞMA TEKNİKLERİ

 Etkili ders çalışma teknikleri nelerdir? 

 

 1- Çalışma masanız olsun!
Uzanarak ve yatarak ders çalışmak, ders çalışmak değildir. Yine yapılan bir araştırmaya göre yatarak ders çalışmanın ortalama 1 saat olduğu kanıtlanmış ve sonrasında deneklerin uykusunun geldiği ve dikkatinin dağıldığı gözlemlenmiştir. Bu nedenle masada çalışılmalı ve oturduğunuz yer çok rahat olmamalıdır. Dik durabileceğiniz bir sandalye ile konsantrasyonunuzu güçlendirebilirsiniz.. Çalışma masasında gereksiz eşyalar bulunmamalıdır. Ve suyunuz, saatiniz, kaleminiz, defteriniz, ucunuz yanında bulunmalıdır. Masadan sizi kaldıracak her şey ders çalışmanıza, konsantrenin düşmesine sebebiyet verecektir.

 

2- Bulunduğunuz ortam sessiz olsun!
Müzik dinleyerek, televizyon izleyerek yapılan çalışmaların etkisiz olduğu ve başarının %40 düştüğü bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Eğer müziksiz asla çalışamam diyenlerdesiniz mozart, beethoven tarzı klasik müzikler dinlemeyi tercih edin. Ayrıca odanızın kapısını kapatın, içeriden ailenizden gelen sesler dikkatinizi dağıtmasın.

 

3- Telefonu kapatın veya uçak moduna alın!
En can alıcı nokta telefondur. Eliniz hep telefona gider.. Twitter'a bakarsınız, whatsapp'tan gelen mesajlara cevap verirsiniz.. Bir saate bakayım dersiniz... dersiniz de dersiniz.. Telefonunuzu sessize alın ve görünmeyecek bir yere koyun.. Mesela odanızın dışarısında bir yere:) Ek olarak laptop'lar kapalı ve görünmeyecek bir yerde dursun!

 

4- Açken ve yemek yedikten hemen sonra çalışmayın
Çok acıkmışsanız önce karnınızı doyurun. Ve yemek yedikten hemen sonra tok korna ders çalışmayın. Derse başlamadan önce bu dahil tuvalet ihtiyaçlarınızı karşılayın.

 

5- Yanınıza atıştırmalık bir şeyler almayın!
Çekirdek, çerez tarzı şeyler masanızda duruyorsa vay halinize.. Bunları bitirmeden derse devam etmeniz neredeyse imkansız..

 

6- Hedefiniz ve amacınız olsun.. Şuraya kadar çalışacağım gibi vs.
Derse oturmadan önce konulara bir göz atın. Ve şuraya kadar çalışmadan dersin başından kalkmayacağım şeklinde hedefleriniz olsun.

 

7- 40 Dakika ders – 10 dakika mola adımını izleyin
Mola süresinizi az veya çok tutmayın.. Az tutmanız durumunda beyniniz yorgunluğunu atamayacaktır. Çok tutmanız durumundaysa bu sefer dersten kopmalar olacak ve dikkatiniz dağılacaktır. Aralarda televizyon seyretmeyin ama yerinizden kalkın, kısa yürüyüşler yapın. Ufacık bir sürpriz yani telefonunuza bakın (:

 

8- Sesli okuyun, altını çizin!
Okumanız gereken bir metin varsa altını çizin ve sesli okuyun. Böylece bu yazıları hatırlama şansınız artacaktır. Matematik gibi ders çalışıyorsanız muhakkak yazarak çalışın

 

9- Odanız havalandırılmış ve aydınlık olsun
Karanlık, loş bir ortamda; veya çok soğuk-sıcak bir yerde çalışmayın. Odanızı ders aralarında havalandırın.

 

10- Verimli olduğunuz saat aralıklarında çalışın
Bazıları dersleri, gündüz daha iyi anlar bazıları öğlen bazıları ise gece. Siz de verimli olduğunuzu düşündüğünüz saatlerde çalışın ki genel olarak en verimli saat sabahın ilk saatleridir, kafanız dinçtir. Yorgunsanız derse başlamayın, uyuyun ve enerjik bir şekilde masaya geçin

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 18.10.2018 - Güncelleme: 07.04.2022 10:15 - Görüntülenme: 370
Kaynak: http://ergeneistiklal.meb.k12.tr/icerikler/verimliderscalismateknikleri_3799461.html
  Beğen | 2  kişi beğendi